O κεντρικός αμυντικός της ομάδα μας Γιώργος Μερκής, φιλοξενείτε στο επίσημο πρόγραμμα της ομάδας, για τον αγώνα με την Ένωση και απαντά σε πολλά και διάφορα.

Ιανουάριος 2016, Νοέμβριος 2018. Πως αξιολογείς αυτά τα τρία σχεδόν χρόνια στον ΑΠΟΕΛ;

«Ζω μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή εμπειρία στον ΑΠΟΕΛ. Από τη μέρα που ήρθα και μέχρι σήμερα, είμαι σε μια ομάδα που έχει συνεχόμενες επιτυχίες και διανύει μια ξεχωριστή περίοδο σε ότι αφορά και γενικότερα την ιστορία του. Νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος και δικαιωμένος γι’ αυτή την επιλογή και είμαι περήφανος που είμαι μέλος αυτή της ομάδας.

Ζεις παράλληλα με τις δικές σου επιτυχίες, που είναι μέχρι στιγμής η κατάκτηση τριών πρωταθλημάτων και την πιο λαμπρή εποχή μιας ομάδας με 6 συνεχόμενους τίτλους. Τι συστατικά χρειάζεται μια ομάδα για να διατηρείται σε τέτοιο επίπεδο;

«Υπάρχει ένα αθλητικό ρητό που λέει ότι είναι εύκολο να ανεβείς στην κορυφή αλλά δύσκολο να παραμείνεις εκεί. Ο ΑΠΟΕΛ έχει δείξει ότι αυτό μπορεί να το πετυχαίνει καλύτερα από οποιανδήποτε άλλη ομάδα. Αυτό βεβαίως δε γίνεται τυχαία. Χρειάζεται μεγάλη οργάνωση και επαγγελματισμός σε όλους τους τομείς. Και από τον κόσμο και από τη διοίκηση, το τεχνικό επιτελείου και τους παίκτες. Από όλους όσους αποτελούν το οικοδόμημα του ΑΠΟΕΛ. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορείς να παραμένεις σε αυτό το επίπεδο».

Ο Γιώργος Μερκής αγωνίζεται σε μια θέση που ξεκινά ως εναλλακτική λύση. Όμως με τον τρόπο παιχνιδιού και την ποιότητα στο τέλος της χρονιάς τελειώνει με τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής. Πως το εξηγείς αυτό;

«Εγώ αυτό που κάνω είναι να προπονούμαι και να προετοιμάζομαι σε κάθε προπόνηση και σε κάθε χρονιά με τον καλύτερο τρόπο. Σκληρή δουλειά και αφοσίωση. Προσπαθώ να διεκδικώ τη θέση όπως κάνουν και όλοι οι άλλοι συμπαίκτες μου. Σίγουρα ο κάθε προπονητής στον ΑΠΟΕΛ έχει πολύ δύσκολο έργο. Πρέπει να διαλέξει από ένα σύνολο πέραν των 25 παικτών, τους 20 για την αποστολή και τους πρώτους 11. Σε όλα τα χρόνια που ήμουν στον ΑΠΟΕΛ πέραν της πρώτης φοράς όπου επί Κετσπάγια ήμουν βασικός και μπήκα απευθείας στην εντεκάδα, έπρεπε να παλέψω για το οποιοδήποτε παιχνίδι θα έπαιζα και θα παίξω στο μέλλον. Φιλοσοφία μου είναι η σκληρή δουλειά και η σωστή προπόνηση. Δεν το κρύβω ότι όπως και ο κάθε άλλος ποδοσφαιριστής, θέλω να αγωνίζομαι και δουλεύω συνεχώς για να το πετυχαίνω.

Θα μπορούσες να ξεχωρίσεις ποια ήταν η κορυφαία στιγμής που έζησες αυτά τα χρόνια στον ΑΠΟΕΛ;

«Είτε σε προσωπικό είτε σε ομαδικό είναι πάρα πολλές. Μπορώ να ξεχωρίσω τρεις. Η μια ήταν όταν αποκλείσαμε τη Σλάβια Πράγας και θα αγωνιζόμουν για πρώτη φορά σε όμιλο του UEFA Champions League. Η δεύτερη ήταν όταν φθάσαμε μέχρι και τους «16» του UEFA Europa League και ειδικά όταν αυτό επιτεύχθηκε απέναντι στην Athletic Bilbao. Όμως τις πιο έντονες στιγμές τις έζησα πέρσι στο παιχνίδι με την Ανόρθωση μέσα στο ΓΣΠ. Για 88 λεπτά έβλεπες τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς να χάνονται. Όταν ήρθε το γκολ του Ποτέ είναι κάτι που θα μου μείνει αξέχαστο. Για 88 λεπτά ήταν τόσο έντονο πιεστικά που ένιωθες εκείνη τη στιγμή ότι έφευγες από την κόλαση και πήγαινες στον παράδεισο.»

Κάτι τελευταίο σε προσωπικό επίπεδο. Πως είναι η ζωή σαν πατέρας; Τι αλλάζει στην καθημερινότητα;

«Αλλάζουν πάρα πολλά. Οι ευθύνες σου σαν άνθρωπος, σαν πατέρας, πολλαπλασιάζονται. Το θετικό είναι ότι είμαι σε μια ώριμη ηλικία και ήμουν προετοιμασμένος αρκετά για αυτή την στιγμή. Το να νιώθω ότι πέραν από τη γυναίκα μου υπάρχει ακόμα ένα άτομο στο σπίτι που με περιμένει είναι κάτι που με γεμίζει από ευχαρίστηση. Και νιώθω την ευθύνη για να προσπαθώ ακόμα περισσότερο για να κάνω και το νέο μέλος στην οικογένεια να νιώθει περήφανο για μένα».