Ο ΑΠΟΕΛ είναι γεγονός ότι στους τελευταίους τρείς αγώνες δεν έφερε τα αποτελέσματα που όλοι επιθυμούσαν στην ομάδα αφού ενώ πήγαινε για το απόλυτο κατάφερε να πάρει μόνο μια ισοπαλία. Σε κάποιες περιπτώσεις η ήττα ήρθε λόγω της αγωνιστικής συμπεριφοράς των «γαλαζοκιτρίνων» και ήταν αποτέλεσμα δίκαιο ενώ στην ισοπαλία με τον Απόλλωνα ο ΑΠΟΕΛ στάθηκε τυχερός και απέφυγε την ήττα έστω και αν δεν την άξιζε.

Όπως γίνεται συνήθως στον ΑΠΟΕΛ μετά από κάποια ανεπιτυχή αποτελέσματα ο προπονητής βρίσκεται στο στόχαστρο μεγάλης μερίδας του κόσμου, και όχι μόνο, της ομάδας. Κάποιες αποφάσεις και επιλογές του κρίνονται ως άστοχες και λανθασμένες και δεν είναι λίγοι που υποστηρίζουν ότι αν ο Τόμας Κρίστιανσεν έπαιρνε σε κάποιες στιγμές ορθότερες αποφάσεις τότε αυτές οι ήττες θα αποφεύγονταν. Μάλιστα η κριτική προς το πρόσωπό του δεν περιορίζεται μόνο στους τελευταίους τρεις αγώνες αφού επικρατεί και η άποψη ότι αυτός είναι ο κύριος υπεύθυνος που ο ΑΠΟΕΛ δεν κέρδισε μέχρι στιγμής ντέρμπι. Έχει πράγματι ευθύνες ο τεχνικός του ΑΠΟΕΛ;

Απάντηση ξεκάθαρη στο πιο πάνω ερώτημα δεν υπάρχει, αυτό όμως που μπορεί να γίνει είναι να βάλουμε τα δεδομένα κάτω και να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει. Κάνοντας αρχή λοιπόν με τα ντέρμπι είναι γενικά παραδεκτό ότι τόσο με Ανόρθωση όσο και με ΑΕΚ ο ΑΠΟΕΛ ήταν η καλύτερη ομάδα στο γήπεδο, και στους δύο αυτούς αγώνες ο ΑΠΟΕΛ κυριάρχησε της αντιπάλου του και άξιζε να φύγει με την νίκη. Ωστόσο κάποιες συγκυρίες όπως η κούραση που κουβαλούσε ο ΑΠΟΕΛ τόσο και η ατυχία στέρησαν την νίκη της ομάδας στο «Αντώνης Παπαδόπουλος». Από την άλλη στο ΑΕΚ Αρένα ο ΑΠΟΕΛ αν ήταν πιο εύστοχος σε κάποιες επιθέσεις του και αν είχε με το μέρος του κάποιους άλλους παράγοντες που επηρέασαν την έκβαση του αγώνα θα κατάφερνε να φύγει με το μεγάλο διπλό. Επομένως σε αυτούς τους αγώνες ο Τόμας Κρίστιανσεν δεν μπορεί να χρεωθεί κάποιο σφάλμα είτε σε τακτικό επίπεδο είτε σε επίπεδο διαχείρισης του αγώνα.

Όσο αφορά τους τρεις τελευταίους αγώνες ίσως να εντοπίζονται κάποια λάθη στον Δανό τεχνικό. Ξεκινώντας από τον αγώνα απέναντι στην ΑΕΛ, η ομάδα του κατέβηκε στο γήπεδο απαθής και έκανε την χειρότερή της φετινή εμφάνιση. Στο γήπεδο υπήρχαν μόνο οι φιγούρες τον ποδοσφαιριστών ενώ από αυτούς έλειψε το πάθος και η ένταση. Σε αυτό βεβαίως φέρει ευθύνη και ο Τόμας Κρίστιανσεν αφού σημαίνει ότι αν και προηγήθηκε διακοπή δεν ετοίμασε την ομάδα του κατάλληλα με τα αποτελέσματα να είναι φανερά στο γήπεδο.

Ακολούθησε ο αγώνας με την Αστάνα, με τον τεχνικό του ΑΠΟΕΛ να αλλάζει σχηματισμό αφού δεδομένης της απουσίας των Μπερτόλιο και Ορλάντι και με γνώμονα την μέτρια απόδοση του Μπρεσάν ο κ.Κρίστιανσεν έκρινε ότι ο ΑΠΟΕΛ θα λειτουργούσε καλύτερα με το 4-4-2. Είναι γεγονός ότι ο ΑΠΟΕΛ μέχρι και το 30λεπτο όπου δέχθηκε την κόκκινη κάρτα ήταν η καλύτερη ομάδα στο γήπεδο. Κάπου εκεί όμως ο Δανός έχασε και το παιχνίδι αφού η αλλαγή του κρίνεται εκ των υστέρων λανθασμένη. Με το να κρατήσει στο παιχνίδι τον Ντε Καμάργκο και να βγάλει ένα παίκτη «τρεχαντήρι» όπως ο Στάθης Αλωνεύτης ουσιαστικά εξουδετέρωσε από μόνος του την αριστερή του πλευρά. Μάλιστα ο ίδιος κατάλαβε το λάθος του στην συνέχεια αφού αναίρεσε ο ίδιος την επιλογή του όταν έβαλε τον Βάντερ στο παιχνίδι αλλά ήταν πλέον αργά. Βεβαίως ο Τόμας Κρίστιανσεν κρίνεται και για την επιλογή του να επιλέξει ξανά τον Αστιθ βασικό, κάτι που τελικά στοίχισε, αλλά ουσιαστικά με τον Μερκή τραυματία δεν είχε άλλη επιλογή, εκτός και αν έκανε αλχημείες.

Σειρά πήρε ο προχθεσινός αγώνας με αντίπαλο τον Απόλλωνα όπου ο Τόμας Κρίστιανσεν αποφάσισε να παρατάξει σχεδόν τους ίδιους έντεκα που έπαιξαν απέναντι στην Αστάνα με την μόνη αλλαγή να είναι αυτή του Λάγο που ήταν και αναγκαστική. Ο ΑΠΟΕΛ ήταν και πάλι καλός με αυτό το σύστημα, είχε τον έλεγχο της μπάλας και ήταν επικίνδυνος στην επίθεση. Ωστόσο η νίκη δεν ήρθε για τρείς κυρίως λόγους, την αστοχία των ποδοσφαιριστών της ομάδας, την ποιότητα του Άλεξ Ντα Σίλβα και την άτσαλη παράβαση του Μπόι Βάτερμαν. Ο Τόμας Κρίστιανσεν λοιπόν φέρει την ευθύνη μόνο για τον τρίτο λόγο και συγκεκριμένα την επιλογή του να πάρει θέση ο Βάτερμαν κάτω από τα δοκάρια. Λένε ότι το γήπεδο είναι ο καθρέπτης των προπονήσεων ενώ στην περίπτωση του Ολλανδού είχαμε και την γκάφα που έκανε την Πέμπτη απέναντι στην Αστάνα και στοίχισε στον ΑΠΟΕΛ. Δεν γνωρίζουμε τον λόγο που ο Πάρντο δεν πήρε φανέλα βασικού την Πέμπτη, ίσως ο Δανός τεχνικός ήθελε να δείξει την στήριξή τους προς τον Βάτερμαν, με την απόφασή του όμως να κρίνεται, πάλι εκ των υστέρων, λανθασμένη.

Συμπερασματικά σαφώς και στην οποιαδήποτε αποτυχία ο προπονητής της ομάδας φέρει ευθύνες, κάποτε περισσότερες και κάποτε λιγότερες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Τόμας Κρίστιανσεν έκανε λάθη και ο ίδιος σίγουρα το αναγνωρίζει, δεν μπορεί όμως να του χρεώνονται όλες οι αποτυχίες του ΑΠΟΕΛ. Εξάλλου οι περισσότερες ήρθαν λόγω ατυχίας και αστοχίας. Ο Δανός τεχνικός λοιπόν πρέπει να μάθει από τα λάθη του και να δείξει ακόμη μια φορά ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στην πίεση που όπως λέει ο ίδιος, του αρέσει.

Πηγή: 24sports.com.cy